Balance i livet

Spørgsmål og svar

Rollerne i sportspsykologi?

Mange kan blive forvirrede over de mange forskellige roller og titler, som er i feltet omkring mental træning og sportspsykologi.

Mentaltræner, sportscoach, sportspsykolog, sportspsykologisk konsulent og mange flere titler figurerer i foreninger, klubber og på internettet.
Erfaringen, uddannelsen, evnerne og baggrunden kan være svær at vurdere blot ved at læse på en hjemmeside.

Personligt valgte jeg at først at læse en bachelor i almindelig psykolog for at få nogle grundprincipper på plads og derefter specialisere mig med en Master(kandidat) i Sportspsykologi.
Dette måtte jeg læse på et engelsk universitet, da denne specialistuddannelse ikke fandtes på danske universitetet.

Det vigtigste er at finde en man har god kemi med og føler sig tryg ved. Fundamentet i sportspsykologi bygger nemlig på at man kan opbygge en alliance, hvor man sammen arbejde mod de mål man i fællesskab sætter.

Hvad laver en sportspsykolog?

En sportspsykolog arbejder med at hjælpe atleter, sportsfolk og andre individer med fokus på performance med at optimere deres præstationer og trivsel gennem målrettet mentaltræning. Det kan blandt andet handle om:

  • Håndtering af konkurrencepres (stress, nervøsitet, præstationsangst)
  • Målfastsættelse og motivation (så man bevarer fokus i jagten på resultater)
  • Selvtillid og mental robusthed (hvordan tackler man modgang?)

I praksis bruger en sportspsykolog forskellige metoder, fx metakognitiv terapi, ACT, imagery, self-talk og goal-setting. Formålet er altid at styrke den mentale side af sporten, så man bliver mere tryg, fokuseret og klar til at yde sit bedste.

Hvad koster en sportspsykolog?

Prisen varierer alt efter typen af forløb, antallet af sessioner. Hos Sportspsykologi v. Frederikke Holm tilbydes følgende for enkelte 1-til-1 samtaler:

  • 1-til-1 samtaler: 1050,- DKK inkl. moms pr. session

For at få et præcist tilbud, er du velkommen til at kontakte mig direkte her.

Hvem kan have gavn af sportspsykologi?

Rigtig mange. Det er ikke kun for eliten – sportspsykologi er for alle, der vil udvikle sig inden for deres sportsgren og lære at håndtere de mentale udfordringer, der følger med. Det kan fx være:

  • Professionelle atleter, der vil finjustere deres fokus og håndtere konkurrencepres.
  • Amatørudøvere, der drømmer om at tage skridtet videre og optimere deres træning.
  • Trænere og ledere, der vil lære at motivere og støtte deres udøvere mest muligt.
  • Kunstnere, musikere og komikere, som skal kunne performer foran et publikum.

Hvordan foregår en sportspsykologisk samtale?

En 1-til-1 samtale er typisk en tryg ramme, hvor du kan dele dine tanker og oplevelser uden frygt for bedømmelse. Her taler vi om dine mål, udfordringer og fokusområder. Gennem forskellige metoder finder vi strategier, der passer til netop dig og din sportsgren. Samtalerne kan foregå fysisk eller online, alt efter hvad du foretrækker.

Hvor ofte har man sessioner?

Det varierer og afhænger af dit behov, dine mål og din kalender. Nogle foretrækker ugentlige eller hver anden uge-sessioner, især i starten, mens andre kommer sjældnere til opfølgning. Sammen planlægger vi et forløb, der matcher din træningscyklus, konkurrencekalender og personlige ønsker.

Er sportspsykologi kun relevant, når man har problemer?

Nej, slet ikke. En stor del af arbejdet handler om forebyggelse og optimering. Du behøver ikke have et “problem” for at drage nytte af mentaltræning og sportspsykologiske metoder. Det kan også handle om at forberede sig bedst muligt, blive bedre til at sætte mål og mestre mentale strategier, der styrker både præstation og glæden ved sporten.

Hvordan kommer jeg i gang?

Er du interesseret i at prøve sportspsykologi, eller vil du høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig eller dit hold, så:

  1. Besøg Frederikkeholm.dk – Udfyld din information og bliv kontaktet indenfor 24 timer.
  2. Kontakt mig – ring på +45 91 55 50 15 eller skriv en mail til info@frederikkeholm.dk
  3. Få lagt en plan – sammen laver vi en plan som passer dine ønsker og behov.